Want your
own Fotopage?








 
Liyana's FotoPage

By: Liyana Sampol

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 26-Jan-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
precious..

 


Monday, 12-Jan-2009 01:33 Email | Share | | Bookmark
Our 2nd weekend in January 2009

 
 
 
View all 4 photos...
Adik pinjam beg abang

Saje adik try beg abang danish...geram umi tgk muka cheeky dia tu

Main Bubbles

malam sabtu main bubble kat porch..batrisyia suka sangat nak tangkap bubbles

Pool
Pagi ahad, lepas umi balik pasar, siap2 bawak abang Danish dan adik Batrisyia pegi public pool -Akuatik, Shah Alam...
masa sampai sana, pukul 11 pool tutup. tunggu for next session pukul 12. sib baik hari tak panas...abang danish seronok sampai tak ingat balik..umi pulak ambik kesempatan practice berenang..


sebelum pegi, posing2 kat umah dulu



Quote:
ribuan maaf sekiranya saya tidak kunjung balas ke fp kengkawan..sbb ada url yg kena filter. saya pon tak paham...kalu nak block, block semua sekali..byk jugak website yg saya tak dpt masuk antaranya pohotobucket, fp kak gee, fp zura mama iman,fp ika, mummy hazriq, kak zue mama tia mia...harap2 this is only temporary...



Friday, 9-Jan-2009 01:13 Email | Share | | Bookmark
Berhati-hatilah dgn pengasuh anak anda..

Pagi2 ni umi bukak email...dpt satu email dr yahoo group. Isi kandungan email ini...
Quote:

Saya terima satu link http://memorizulaikha.blogspot.com/

Beliau menceritakan berkenaan anaknya yang meninggal dunia akibat pengasuhnya yang kejam.
Berhati-hatilah jika tuan/puan menghantar anak2 ke pengasuh.
Sama-sama lah kita mengambil pengajaran/membantu terhadap apa yang berlaku kepadanya.



Quote:
salam..

sedihnye cerita ni..
saya menjaga 32 budak2 ditaska bersama staf2 saya...selalu dengar cerita2 zalim dari parent2 yg dtg n tukarkan anak ke taska saya nih...anak ditinggalkan sorg2 di rumah masa mem pegi kije n bibik cabut lari..anak diberi ubat supaya senang tido di sebuah taska sekitar kelang..baru2 ni ade parent yg tukarkan anak ke taska kompeni dia...tapi pas 2 hari,,,anak dia meraung2 mintak balik ke taska saya...ade taska diarea puchong memberi kanak2 makan satu tin ikan sadin hari2..dan pengasuhnye sorg jaga 40 budak.....tapi xpernah dgr cerita sezalim nih...

org tu xde perasaan sayang ke bila da jaga baby?

saya selalu pesan pada staff2 saya..saya sendiri xteragak2 pecat n laporkan pada polis kalau diaorg dera budak2..sbb tu saya setiap hari ade ditaska dari jam 6.30pg...sampai budak2 habis balik..kecuali kalau saya ade emergency...

bile tgk budak2 time tido tghari...muka sumer innocent...baik sgt wpun yg paling nakal...tapi ape pon xpatut dera budak2..ape le yg diaorg tau...cian tau...da tau xberapa nak penyayang..jgn le jaga budak2...

saya juga galakan kepada parent2 rajin2 wat spot cek ke rumah pengasuh atau taska2 anak2 korang...pegi time 11.30 pg.....1tghari n 2-3ptg...sbb waktu ni budak2 tido...intai2 cket, mana tau kut diaorg tgh masukan pil tido dlm botol susu mcm saya pernah dgr cerita dari taska sekitar klang dr salah seorg wanita yg dtg interview utk jd pengasuh taska saya..saya tanye dia mcm mana dia buat budak2 tido..dia kata masukkan pil tido dlm botol sblm tido...sampainye hati...

kalau ade parent2 dari taska saya yg baca emel nih...kalau akak2 tgk staff saya wat bebukan masa saya takde..cepat2 gtau saya..senang saya ajar diorg...ok.

ina
Shah Alam


sedihnya bila baca isi kandungan blog ni http://memorizulaikha.blogspot.com/
sempat hidup 10 bulan ajer...

Peringatan buat mommies semua..dan juga diri umi...

Takziah kepada ibu dan bapa arwah..semoga tabah dan redha. Setiap kejadian pasti ada hikmahnya dan Allah Maha Adil...setiap perbuatan pasti ada balasannya...

Semoga baby zulaika tenang 'di sana'..

Umi juga nak share sedikit info..jika ada sesiap mengesyaki atau tahu ada kanak2/baby didera atau diabai oleh sesiapa tak kira pengasuh, ibubapa atau taska hubungilah TALIAN NUR 15999.

Maklumat yg kami perlukan adalah alamat yg lengkap. Laporan akan dihantar kepada pegawai jabatan kebajikan masyarakat yg terhampir dan pegawai akan ke tempat yang dilaporkan utk membuat siasatan. Setiap laporan yang dibuat di Talian Nur adalah confidenttial. Maklumat caller TIDAK AKAN DIDEDAHKAN kpd sesiapa...

Bantulah kanak2 seberapa terdaya. jika tidak berani mengambil tindakan, hubungi saja Talian Nur. Talian ini buka 24jam...Banyak kes dan ramai sudah kanak2 yang kami berjaya selamatkan..Hanya perlukan satu panggilan sahaja dari anda2 yg perihatin.....

Ibu saya selalu berpesan 'Apabila kita menjadi seorang ibu, jadilah ibu kpd semua kanak2. Sepertimana kita memandang anak2 kita dgn penuh kasih sayang, begitu juga bila kita memandang anak2 org lain...'
Sesungguhnya kanak2 tidak berdosa, tidak pernah berdosa....


Tuesday, 6-Jan-2009 06:14 Email | Share | | Bookmark
Homestay@Bandar Putera

mengisi waktu ptg
sambil berehat
borak2
View all 46 photos...
27/12/2008 - 30/12/2008

Nenek, atuk, mak anjang sekeluarga dan mak teh sekeluarga datang rumah(family belah abah dr kuantan dan temerloh)..mak anjang dan mak teh ni kakak abah yg ke-3 dan ke-5 kot kalu tak silap. total, abah ada 8 org kakak, 3 org adik dan arwah twin. yes, abah ada twin tp meninggal masa umur 19thn. Al-Fatihah. Jadi tetamu 8 dewasa, 9 kanak2/remaja. Agak ramai jugak utk umah kita yg cenonet ni tp mmg seronok sgt.

kebetulan pula nenek pj buat kenduri. umi pos bibik utk tolong nenek pastu umi ulang alik rumah-rumah nenek..sib baik la tak jauh sgt.

Ptg sabtu umi standby kat umah tunggu tetamu dtg..adik batrisyia kat umah ibu dia. jadi umi dan abg danish dan abah aje la ada kat umah. Ptg sabtu tu tak ke mana2. Lepas maghrib, umi, mak anjang dan mak teh main masak2 sementara kaum bapa masing2 melepaskan penat. umi dah siap masak nasi tomato dan ayam masak merah. Mlm tu mak anjang masak bening sayur campur, umi goreng ikan dan makteh buat sambal belacan. Lepas dinner, abah bawak mak anjang dan mak teh pegi uptown seksyen 24 shah alam dan umi pulak balik rumah nenek coz pagi ahad tu ada majlis cukur jambul youngest son of ayah din(abg umi).

Pagi ahad, abah bawak rombongan ke Putrajaya. Lepas solat zohor di masjid putrajaya, abah bawak rombongan ke rumah nenek pj to have lunch there.


Lepas tu, ptg sikit pegi ke Pustaka P.Ramlee. Atuk dan adik-beradik abah semuanya peminat P.Ramlee. Amazing depa boleh ingat semua tajuk cerita dan lagu dlm filem2 P.Ramlee. Dengar dialog aje pon dorang dah tahu tajuk filem...




Malam tu, masak2 kat umah. Nenek masak lauk feveret abah, asam pedas tempoyak ikan patin..dan kuah lemak labu..umi gorengkan ikan pelaling dan ayam utk kids...perghhh..bertambah-tambah nasi.

Pagi Isnin, kul 7pg bawak depa semua pegi Pasar Besar Klang..setiap ahad umi beli lauk kat sini. Umi cerita kat mak anjang udang yg umi beli tu(masa masak makan mlm) rm10 jer/kg. kalau kat kedai biasa rm16-17...Ikan, udang semua fresh dan harga jauh lebih murah drpd kat kedai..Atuk dan nenek suka sgt pusing dlm pasar tu...beli ikan tenggiri, ikan jemuduk dan udang bawak balik Pekan...mak teh kata kalau kat Temerloh udang saiz tu dlm rm20++...masing2 pun memborong ikan sayur nak bawak balik umah
Pukul 11pg semua bergerak balik ke destinasi masing2..Temerloh, Kuantan dan Pekan....umi takde apa nak bekalkan utk makan2 dlm perjalanan yg memakan masa 5jam tu nnt...jadi umi buatkan cekodok udang- letak tauge, karot, daun kucai dan bawang...memandangkan ramai, ada 2 van umi buat sekilo tepung, 1/2kg udang...

Umi dan abah seronok sangat atuk dan nenek dah datang ke rumah kita...entah bila lagi atuk nenek akan datang lagi...





Friday, 2-Jan-2009 01:42 Email | Share | | Bookmark
Our Brothers, Sisters and Children in Palestine..

beribu kanak2 mati setiap hari
kanak2 pun dicurigai
zaman kanak2 mereka tidak seindah anak2 kita
View all 7 photos...
Bersyukur, setinggi syukur kita dpt menyambut kedatangan tahun baru 1430/2009 dgn aman dan gembira...dgn percikan bunga api yg berwarna warni. Tetapi saudara-saudara kita di Palestin menyambut dgn bom dan mortar. Bukan mereka yg melancarkan tetapi mereka yang terpaksa menerima..

Jika tidak mereka yg menemui ajal, pasti mereka kehilangan ahli keluarga..dapatkah kita membayangkan tubuh kecil anak-anak kita kaku tidak bernyawa? tidak sanggup rasanya umi membayangkan umi kehilangan abg danish dan batrisyia umi. Tetapi ibu-ibu di Palestin saban hari terpaksa menerima kehilangan anak2 tersayang..kehilangan suami tercinta...kehilangan ibu, ayah, abang, kakak serta adik yang dikasihi..bertambah sedih dan pilu apabila anak2 kecil ini kehilangan tempat bergantung. Ibu dan ayah meninggalkan mereka...sebak hati umi bila membayangkan semua ini berlaku kpd keluarga kita..

Bersama-samalah kita mendoakan kesejahteraan kepada saudara2 kita di Palestin. Satu usaha yg kecil, tidak memerlukan sebarang modal apatah lg wang ringgit..Doa buat saudara2 kita semoga peperangan yang berlanjutan selama 60 tahun ini segera tamat...




sanggup ke membayangkan anak2 kita yg berada dlm usungan ini?

Anak2 mereka tidak dapat merasai apa yang anak2 kita rasa..kesenangan, keriangan, kemewahan, kegembiraan. Cukup segala keperluan dan kehendak.

Hargailah anak2 kita..hargailah segala nikmat yang kita rasainya ketika ini. Hargailah org2 disekeliling kita. BERSYUKURLAH...dan ajarkan anak2 kita juga makna syukur.





[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net